lördag 20 april 2013

Burn Jita!

Goonswarms logga
Eftersom EvE Online är en så kallad "sandbox" så skapas det mesta innehållet av spelarna själva. Spelutvecklarna placerar självklart infrastrukturen i form an system, planeter, stationer osv men det är spelarna själva som bestämmer vad som skall göras med dem. Handel är en extremt viktig del i Eve. Här finns inget "Auction house" som är länkade över hela spelvärlden utan skall du köpa sak X i system Y måste du också hämta X själv. Eller betala någon för att göra det åt dig.

"Fenrir" en s k Freighter. Enbart skeppet är värt 1,5 miljarder ISK

För att underlätta handeln så skapade spelarna så kallade "trade hub systems". Det är system som ligger bra till geografiskt d v s det är lagom långt åt alla riktningar. Den största trade hubben är Jita som ligger nästan mitt på kartan. En normal dag är det runt 1000 spelare i det systemet och på helgerna kan det vara så många som 2000.

Tornado, ett av Goons favoritskepp under "Burn Jita"


Förra året bestämde Goonswarm m fl (från och med nu bala kallade Goons) att man skulle slå till mot Jita och sabotera handeln i hopp om att påverka EvEs ekonomi. man kallade operationen "Burn Jita". Problemet var bara att Jita ligger i high-sec och om någon öppnar eld mot en oskyldig så kommer polisen och spränger "bovens" skepp i småbitar. När skeppet sprängts hamnar piloten i en pod och bör docka i en station för att byta till ett nytt skepp. Han måste också vänta där i en stund så att han så kallade "criminal timer" räknar ned och försvinner. Förutom det så får "boven" sämre security standing och blir den för låg så kan de inte befinna sig i High-sec utan att bli angripna av polisen. Det innebär att man bara har ett visst antal chanser på sig att anfalla nån innan man måste sätta svansen mellan benen och smita hem till low- eller null sec. 

Bild från en stream. De gula/röda fyrkanterna är "Goons".
De vita "plussen"är Concord dvs NPC-poliser.


Hur gick det då?
Goonswam hade förberett sig ordentligt och köpt/tillverkat över 10.000 färdigutrustade skepp som alla Goons kunde ta av om de skulle behöva. Eftersom det var allmänt känt att "Burn Jita" så hade EvE-media också förberett sig väl genom att streama live från Jita. Tanken var att operationen skulle inledas på lördagen men många Goons blev för trigger happy att de började redan på fredagen.  Eftersom många eve-spelare inte bryr sig om att ta reda på nyheter i spelet hade många helt missat att "Burn Jita" skulle ske. Detta blev en dyr historia för flera av dem. Personligen kan jag inte förstå hur då spelutvecklarna CCP till och med varnat för att fara till Jita i en banner när man loggade in. 

På eveonline.com kunde man se vilka system det förstörts flest skepp.

Jag tror de flesta liksom jag hade uppfattningen att Goons skulle slå till mot allt men så var inte fallet. Men de siktade främst in sig på de största fraktskeppen som ofta har last värt flera miljarder. På lördagen slog Goons till med full kraft och det var över 2000 piloter samtidigt i Jita. Stundtals var det så många där inne att CCP stängde av alla jump gates in till systemet.
Stängt var det här.
Under fredagen och lördagen förstördes massvis med skepp och när man räknade ihop för hur stor summa som blivit förstört kom man upp i en summa i riktiga pengar som överskred en ny Toyota Prius. Man kan göra den omräkningen eftersom EvE-pengar (ISK) har en valutakurs mot riktig valuta. Man kan köpa en Plex (just nu värd ca 540 milj) för ca 150kr.

Total Jita Burn losses.


Påverkade "Burn Jita" ekonomin? Jakanske kortsiktigt men inte långsiktigt. Dock var det ett kul event och kanske en av EVE-höjdpunkterna under 2012.

Just nu i helgen är det "Burn Jita 2013" och om någon är intresserad så livestreamas det även i år på EvE news 24.

Klicka HÄR för länken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar