söndag 7 april 2013

Mina favoritserier på NetflixJag skaffade ett Netflixabonnemang för någon månad sedan och har inte ångrat det för en sekund. Jag ser dagligen någonting. Min dotters stora favorit just nu är "Fåret Shaun" som även jag finner rätt underhållande.

Här har ni mina favoritserier (ingen rangordning):


Doctor Who
BBC längst gående dramaserie som fyller 50 år i år. Serien återupptogs i modernare tappning 2005. På Netfilx fem säsonger 2005-2010. Måste erkänna att jag inte sett Doctor Who speciellt mycket tidigare men när jag  började se denna var jag en "Whoterian" på en gång. Under påsken sträcksåg jag 34 avsnitt. Enda nackdelen med de som finns på Netflix är att de senare säsongerna inte finns. Skulle inte heller klaga tom några av de äldre också fanns. 


Torchwood
En Spin-off till Doctor Who. Handlar om en hemlig organisation som jobbar utanför normala myndigheter. Deras uppgift är att fånga utomjordingar och förbereda jorden för rymdinvasion. 


House of Cards
Ett sant mästerverk. Det bästa politiska dramat jag sett sedan de första säsongerna av "vita huset". Mycket bra skådespelare.Star Trek - The original series
Klassiker som man måste se som sann sci-fi geek. Alla tre säsongerna finns. De blir också bättre om man lyssnar på motsvarande avsnitt av "Mission log"-podden jag tipsade om i inlägget om Podcasts.  Däremot kan man klaga på att de andra Star Trek-serierna som Next generation, DS9 eller Voyager inte finns. Men de kanske dyker upp.


Sherlock
Kanske en av de bättre miniserierna som gjorts på länge. Måste bara ses.Firefly
Kommentar överflödig. En sån störtskön sci-fi serie. Den som beslutade att lägga ner denna serie borde tvingas se "Jersey Shore" 24 timmar om dygnet. Det finns en massa bra serier på Netflix som jag redan sett eller inte har börjat se ännu så jag nämner inte dem.Jag återkommer ang detta.

Vilka är era favoritserier?


4 kommentarer:

 1. Fast jag är en äkta nörd har jag sällan helt fastnat för de klassiska nördserierna. Jag har sett en del Dr Who, t ex, och förstår varför den är så populär, men den har aldrig bitit sig fast i mig. Mina favoritserier just nu är:

  JUSTIFIED - Producerad och baserad på en novell av författaren Elmore Leonard, som bl a skrev de böcker filmerna Out of Sight, Jackie Brown och Get Shorty baserades på. Serien har precis samma ton: Lättsam trots handlingen, väldigt solida karaktärer, och helt fantastisk dialog som pendlar mellan rolig och hotfull utan att missa ett steg.

  Justified handlar om Raylan Givens, en US Marshal (federal polis med uppgift är att hitta förrymda brottslingar), vars gammeldags hårdföra uppfattning om rättvisa sätter honom i klistret efter han gett en skurk 24 timmar på sig att lämna Miami. Raylan söker upp skurken i sista minuten och mer eller mindre provocerar honom till att dra sin pistol, varpå Raylan skjuter ihjäl honom. Att det hela sker mitt på dagen i en restaurang gör inte saken bättre.
  Att skjutningen var berättigad ("justified") är en teknikalitet, och det hela urartar till en PR-katastrof. Som straff skickas Raylan till Marshal-kontoret i Lexington, Kentucky, hans hemstat (och platsen han minst av allt vill fara till), och det är där serien tar sin början.

  Raylan Givens är en fascinerande karaktär. Han gör sitt jobb, har hjärtat mer eller mindre på rätta stället och kan bära en Stetsonhatt utan att se ut som en idiot, men han är även en skitstövel med allvarliga vredesproblem, något som spelas utmärkt av den sällsynt intensiva Tim Olyphant (som spelade en liknande karaktär men helt utan humor, sheriffen Seth Bullock, i Deadwood). Raylan börjar aldrig skrika och gorma, men man ser på honom hur han biter ihop och hur strängarna dras åt på insidan, och man köper på en gång att han är någon som verkar ha hittat en utväg för sin ilska genom att hetsa upp korkade brottslingar tills de blir våldsamma så han får skjuta ned dem.

  Hans främsta motståndare är barndomskamraten Boyd Crowder, spelad av den fantastiske Walton Goggins (som spelade Shane i The Shield, en serie som tyvärr saknas på Netflix). När vi först möter Boyd ger han intrycket av att vara en bredkäftad Nazi-lantis, och vi antar att Raylan kommer att göra krösamos av honom redan i första avsnittet. Men om man skrapar på Boyds tatuerade yta hittar man något av en kameleont: Som Raylan själv säger så utger sig Boyd bara vara neo-Nazist för att det passar honom för tillfället, och för att det ger honom en ursäkt att "steal money and blow shit up". Varje gång Boyd och Raylan befinner sig i samma rum formligen sprutar det gnistor om dem.

  Alla roller är perfekt satta, från Raylans kriminella farsa till den stoiske chefen Art Mullen, kollegorna Tim (en prickskytt med PTSD) och Rachel, med många flera.

  Första säsongen består mest av enskilda avsnitt som inte har så mycket med varandra att göra, men den andra säsongen har en mycket bra övergripande handling om ett gammalt klankrig som börjar blossa upp i det ökända Kentucky-countyt Harlan. Tyvärr saknas ännu säsong 3 och 4 i Netflix just nu, men de lär nog dyka upp då Justified är en av de mer populära serierna där.

  (Forts.)

  SvaraRadera
 2. BREAKING BAD - Ett mästerverk vad gäller stämning, spänning, drama, och även glimtar av kolsvart komedi. Walter White är en extremt överkvalificerad kemilärare som har en dominerande fru, en CP-skadad son, och ett extrajobb på biltvätten för att klara ekonomin. Strax innan hans femtioårsdag får han veta att han har malign lungcancer, och läkaren ger honom ett halvår att leva.

  White, van vid motgångar, tar det hela med relativt lugn, men vill göra rätt för sin familj. Så han bestämmer sig för att inte bara hålla sin cancer hemlig; kemilärare som han är beslutar han sig även för att börja tillverka metamfetamin, och anlitar en före detta strulputte till elev, numera knarklangare längst ned på totempålen, att hjälpa honom navigera i den undre världen.

  Det som gör Breaking Bad så fascinerande är att den tar sin premiss och ångar obevekligt vidare därifrån i en rak linje med (uppskruvad) realism och obeveklig logik: En kemilärare på Nobelprisnivå skulle kunna göra det bästa metamfetaminet någonsin. Han skulle kunna anlita en före detta elev som partner med löfte om rikedomar. Partnern skulle kunna kontakta sina knarkdistributörer med Whites superdrog. Vad skulle hända då? Vad tror du? Att både White och hans partner, Jesse Pinkman, är helt oförberedda är den stora behållningen med serien.

  Den andra stora behållningen med Breaking Bad är att karaktärerna alltid påverkas av vad de gör och vad som händer. Sista säsongen av Breaking Bad kommer att gå på TV nu i sommar, och den Walter White vi ser då är ljusår från den Walter White vi ser i första säsongen, och vi som sett serien vet precis varför. Alla mardömsscenarion han lyckats kravla sig levande ur har definitivt lämnat sina spår både på kropp och själ.

  Om du vill straffas för att du ser på TV (på ett bra sätt), se Breaking Bad.  SPARTACUS - Serien som aldrig skulle få visas på vanlig TV, åtminstone inte i USA. Spartacus är förvånansvärt trogen till historien, så man kan faktiskt bli spoilad om man läser om personen på Wikipedia.

  Männen i en trakisk by blir tvångsförvärvade av en romersk befälhavare. Det hela urartar, och efter ett blodigt uppror blir de överlevande tagna som slavar. En av männen säljs till en gladiatorskola ("ludus") och får där namnet Spartacus.

  Serien Spartacus kan sägas vara uppdelad i två separata sektioner: Nere i den bloddränkta sanden slåss och intrigerar slavarna, och uppe på marmorgolven slåss och intrigerar gladiatorskolans bittre ägare, Batiatus, för att få mer makt och högre status.

  Serien är väldigt speciell till utförandet: På grund av begränsad budget används greenscreen för de flesta miljöer, vilket ger det hela ett ganska konstlat utseende (fast miljöerna är ofta väldigt välgjorda ändå). Men där de flesta andra serier skulle skrapa med foten och låtsas som ingenting omfamnar Spartacus istället det artificiella och gör det till ett medvetet inslag. När man sedan lägger till pseudo-Shakespeariansk dialog, massvis med sex, och extremt brutalt våld så upphöjs resultatet från det halvtaffliga Xena-stuk det borde vara till en intensiv feberdröm.

  I de första avsnitten, som är usla, är det hela ofta skrattretande teatraliskt -- men efter ett par avsnitt hittar serien formen och sedan är man fast. Fantastiska kampscener, överraskande djup handling, och invecklade intriger: Det behövs inte mer än så.

  Rekommenderas!

  SvaraRadera
 3. Extremt bra sammanfattning av Breaking Bad, Mats. En av mina absoluta favoritserier och jag ser fram emot upplösningen i sommar. Att avsluta tv-serier verkar vara något av det svåraste som finns, om de ens får ett riktigt slut och inte bara läggs ned i förtid. Om BB får till slutet så kommer den att förtjäna en plats där uppe bland de bästa som gjorts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BB verkar sluta i högform och vid precis rätt tillfälle -- tillräckligt har hänt att serien känns rik och tål att ses om flera gånger, men den har inte levt så länge att den börjar upprepa sig. Vi får hoppas att författarna lyckas sätta landningen, men det har jag personligen inga tvivel om. BB hör definitivt hemma på samma höga position som The Wire, The Shield, och (redan, i mitt tycke) Game of Thrones -- helt olika typer av serier, men mer eller mindre mästerverk inom sina respektive områden. Suveräna serier, helt enkelt!

   Radera