lördag 11 maj 2013

Babylon 5Jag klassar Babylon 5 som en av de bästa sci-fi serierna någonsin. Speciellt säsong 2-4 är hur bra som helst.
En liten tradition jag har är att försöka se hela serien en gång om året. Det blir rätt många timmar men det är klart värt det.

Battle of the Line
För er som inte sett Babylon 5 så måste jag först och främst beklaga att n missat den och sedan gå igenom upplägget. Babylon 5 (B5) är en rymdstation och den femte av sin sort. de fyra föregångarna har på ett eller annat sätt förstörts eller försvunnit innan de tagits i bruk. B5 är en samlingspunkt för handel och diplomati. Här trängs människor och andra varelser tillsammans. Vi får förutom stationens besättning även lära känna de olika rasernas ambassadörer och deras vardag.

Earth Force Battlecruiser
Jag såg B5 första gången på Kanal fem runt 1994-95 och trodde inte mina ögon. Detta var så långt från de få glimtar av Sci-fi som gick på tv på den tiden. På den tiden fick man vara glad om det visades någon sci-fi alls och gjorde någon kanal detta så var det antingen äldre sci-fi som "2001" och "Apornas planet" eller riktigt usel lågbudget sci-fi. Specialeffekterna i B5 var också hur snygga som helst. Det är egentligen bara effekterna i säsong 1 som inte alltid ser bra ut. Men det berodde säkert på lägre budget för i säsong två och framåt håller de ännu bra klass med dagens mått mätt. Sminkningen av alla ickemänniskor också är mycket välgjord. Speciellt alla "Narns" var väldigt välgjorda. Jag minns hur söndagar kl 17:00 blev veckans höjdpunkt.

Ambassadör G'kar
Som jag sa är säsong 2-4 de bästa. Varför kanske ni undrar? Svaret är enkelt: "The Shadows". Man skall dock inte hoppa över säsong ett och börja på säsong två för då tappar man massor av viktiga händelser som har effekt under resten av serien.

"The Shadows"
Serien avslutades efter fem säsonger och fick 1999 en efterföljare i serien "Crusade". Dessvärre gick den serien enbart en säsong och lades ner på grund av låga tittarsiffror.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar