måndag 27 maj 2013

De bästa avsnitten av Star Trek - The Original Series - säsong 2

Så har jag sett klart Star Trek: The Original Series säsong två. Klart bättre än den första säsongen. Jag kunde den här gången inte hålla mig tll de fem bästa avsnitten eftersom det fanns så många bra, Här är de jag tycker är bäst och varför. Alla avsnitten finns att se på Netflix.

Evil guys
Ep. 4 - Mirror, Mirror

Ett fel på transportern ser till att Kirks landing party hanmar i ett brutalt parallellt universum. Här är federationen ett brutalt barbariskt imperium där man blir befordrad genom att döda sin överordnad. Ett extremt skönt avsnitt. Kanske ett av de bästa under hela första och andra säsongen. Här finns bland annat Evil Spock (med bockskägg) en blodtörstig Uhura mfl.

"One crazy captain coming right up"
Ep. 6 - The doomsday machine

USS Enterprice hittar vraket av USS Constellation och dess allt annat än stabile kapten. Denne är besatt att förstöra ett stor planetätande robotskepp som dödade hans besättning.  Dock inte första gången den här säsongen som Kirk och hans besättning stöter på en kapten som är ensam överlevare och lite knasig. Tydligen har federationen helt skippat det där med att en kapten går under med sitt skepp. Ett grymt skönt avsnitt.On cloud 9?
Ep. 9 - Metamorphosis

På väg tillbaka till Enterprice blir Krik, Spock, McCoy och en insjuknad fedarationsdiplomat strandsatta på en planet. Det visar sig dock att de blivit kidnappade av någon sorts molnliknande varelse för att hålla Zefram Cochrane sällskap. Ja ni läste rätt. Zefram Cochrane som spelades av  James Cromwell i filmen "Star  Trek - First Contact" som är en av mina Trek favoriter. Det verkar även som att mystiska moln är en vanligt förekommande varelse i den här säsongen
"En biljett till Bespin tack. Jag skall träffa en släkting"
Ep. 10 - Journey to Babel

USS Enterprise är värd åt en samling av diplomater på väg till Babel. Bland diplomaterna finns Spocks far och mor men även någon med mord i sinnet. Helt underbart avsnitt fullt av olika "aliens". Förutom Vulcans finns även turkosa varelser med antenner klädda i ringbrnja, Ugnauts från Star Wars större kusiner och flera andra raser. Mark Lenard spelar Spocks far klockrent. Han spelade förövrigt även befälet på romulanskeppet i avsnittet "Balance of Terror" i säsong ett.


Mugatu?
Capellan?
Ep. 11 - Fridays child

Federationen tävlae med Klingonerna om vem som skall få rättigheterna att bryta nån typ av malm på planeten Capella IV. Befolkningen där är stolta krigare som är delade i olika fraktioner som stödjer de olika tävlande sidorna. Ett rätt ok avsnitt rent handlingsmässigt men det är kul att se hur "the Capellans" går klädda. Kanske inte det bästa avsnittet men ett klart underhållande."Add two galons of Tribbles, minced"
 Ep. 15 - The Trouble with Tribbles

För att skydda en rymdstation full av supervete (eller nått) måste Kirk ta sig an byrokrater, Klingons och en mystisk figur som säljer lurviga, gulliga och ständigt hungriga varelser som husdjur. Detta avsnitt är ett av de
roligaste Trekavsnitten jag sett. Det finns en störskön scen där det formligen regnar Tribbles över Kirk. Helt oslagbar. Detta är ett avsnitt man bara måste se som Treckie.

Generic advanced Star Trek computer
Ep. 24 - The Ultimate Computer

Kirk får i order att testa en ny sorts smart dator i ett krigsspel. Datorn visar sig ha artificiell intelligens och tar över skeppet. Känns nästan som filmen "War games" fast gjort ca 15 år tidigare. Avsnittet tar upp när man ersätter människor med datorer som även idag nästan 45 år senare känns som ett hett ämne. Just den här "datorn" dyker upp flera gånger under serien. Verkar bara finnas ett enda chassi att få tag på i hela galaxen.Inte ens nära:
Ep. 2 - Who Mourn for Adonais?
Ep 7 - Catspaw

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar