söndag 12 maj 2013

Fortsatta rollspelsfunderingar


RPG
Sedan mitt senaste inlägg i ämnet har jag återbekantat mig med Star Wars d20-systemet. Jag håller fast vid valet av just detta. Systemet är levelbaserat vilket betyder att spelarna levrar precis som i ett datorspel. När man levlar får man förutom mer "hit points" olika nya egenskaper vilket kan vara kul att testa. Wizards of the coast köpte rättigheterna till Dungeons & Dragons och införde systemet där som en arvtagare till det gamla. Jag vill minnas att datorspelet "Neverwinter nights" också använde d20-systemet. Jag får en känsla av att det är ett snabbt och fräscht spelsystem.Systemet bygger som så många rollspel på rollpersonernas grundegenskaper som i det här fallet slås fram med 4d6 där man sedan tar bort tärningen med det lägsta resultatet. Sedan gör man modifikationer på egenskaperna utifrån vilken ras och ålder man valt att rollpersoner skall ha. De yrken som finns att välja mellan är rätt öppna och inom till exempel yrket "scoundrel" passar flera olikamöjliga typer av lätt ljusskygga tidsfördriv som smugglare, spelare, tjuv mm. 
Rodian
Så vilka typer av rollpersoner vill jag ha i min kampanj?
Ras spelar nästan ingen roll men det skall till en extremt bra motivering innan jag låter någon spela en Gungan eller en Ewok. Vissa raser som klassas som nobla eller för extrema kommer inte heller passa då jag vill ha en grupp som kan funka för ändamålet. Jag ser gärna en grupp med en eller två människor samt någon ickemänniska som till exempel wookie, twi-lek, rodian eller sullustan. Galaxen är ju full av alla möjliga reser och jag hade tänkt att kampanjen skulle börja i "the outer rim" där majoriteten av befolkningen inte är människor.

Karta över galaxen
Yrkesmässigt kommer jag inte tillåta nobles och force users då jag vill att kraften skall vara nått extremt sällsynt. De jedis som överlevt klonkriget lever gömda och under falsk identitet som tex Kenobi och Yoda. Skulle en Jedi visa sina krafter öppet så skulle någon säkert tipsa den närmaste imperiegarnisonen som i sin tur skulle skicka en massa trupper eller i värsta fall Darth Vader för att ta hand om problemet.
Perfekta yrken i min kampanj kommer vara Scout, Fringer, Soldier, Scoundrel och Tech specialists. 

Javas, konkurrenter eller?
Hur, var och varför?
Som jag skrev tidigare är min plan att kampanjen skall börja innan Episod IV "A New hope". Det puttrar av missnöje mot imperiet liter här och var i galaxen. Rebellerna har ännu inte fått bredare stöd utan jobbar mest som en motståndsrörelse.

*sprak...Gzzzzttt*

 Rollpersonerna är anställda på ett företag i "the outer rim" som jobbar med salvaging (kommer inte på ett bra svensk ord för det). Företaget tar reda på vart det finns skeppsvrak inom lagom avstånd från sin bas och plockar vraken rena på allt värdefullt. De lokala imperiska myndigheterna ser genom fingrarna för detta. Orsaken är att företagets ägare har mutat dem samt har en uppgörelse där de garanteras en viss procent av vinsten om de tipsar var det finns vrak. Företaget är inte jättestort och består av cirka 10-15 personer med olika färdigheter. Men mer om detta senare.

1 kommentar: