onsdag 1 maj 2013

Inspirationsfilmer - Postapokalyps

Jag satt och skrev lite på en Mutant kampanj och försökte då komma på filmer som kan ge inspiration. Främst sådant som passar in i "Mutants" värld.

Den senaste åren har vi ju formligen överösts av populärkultur som tar upp zombieapokalypsen men detta börjar faktiskt blir rätt uttjatat. Jag dissar inte alls genren men det känns som det nästan enbart är zombier som kommer att förstöra världen som syns på film och i TV-serier. Fast jag läste någon undersökning för nått år sedan där det visade sig att majoriteten av de tillfrågade amerikanerna trodde på att det var störst risk att en zombieapokalyps skulle förgöra världen än t ex kärnvapenkrig eller miljöförstöring. 

Här nedan kommer några tips som kan ge postapokalyptisk rollspelsinspiration. jag vill dock tillägga att de har ingen inbördes ranking och att det är filmer som jag sett. jag tror säkert att filmer som "The Road" direkt platsar in här men dessvärre har jag inte sett den så därför finns den inte med. Men skriv gärna en kommentar om ni kommer på några fler. Tips välkomnas varmt.

Apornas Planet (1968)
Orginalfilmen med Charlton Heston från 1968. Man inser oftast inte att den är postapokalyptisk förrän slutscenen på stranden. Apornas samhälle skulle kunna ge bra inspiration till t ex en isolerad enklav med mutanter ute i någon förbjuden zon. Rollpersonerna blir tillfångatagna och behandlade som "djur".The Road Warrior (1981)
Kanske lite för tidigt efter katastrofen för att funka helt och hållet till Mutant då det fortfarande verkar finnas bränsle att tillgå. Däremot perfekt inspiration till rollspelet "Wastelands" Marodörernas utseende en riktigt bra inspirationskälla. 
Mad Max Beyond Thunderdome (1985)
Även denna lämpar sig nog mest till "Wastelands" men det finns saker som man även kan ta inspiration av till mutant. Själva arenan funkar nog till alla rollspel men jag tänker främst på att de använder grisavföring för att tillverka bränsle.
Postman (1997)
Denna film är svår att placera tidsmässigt efter en katastrof. Troligen har samhället upplösts för inte allt för länge sedan då det finns gott om vapen och ammunition. Bra Wastelandskänsla men även här finns delar man kan ta mutantinspiration av som t ex hur skurkarna leds och fungerar.   Flykten från New York (1981)
Här tänker jag mig själva staden New York som inspiration. Oftast när man ser postapokalyptiska filmer så hamnar man på landsbygden och får inte se vad som försiggår inne i städerna. Detta är en skön skildring av hur gängen styr och vad för slags människor som fortfarande lever kvar i ruinstäderna. Uppföljaren "Flykten från LA" vill jag bara förtränga om ni undrar. 


Terminator (1984), Terminator 2 (1991), Terminator 3 (2003) & Terminator Salvation (2009)
I dessa filmer är det främst de framtidsscener när man får se John Connor som vuxen som ger mest inspiration. I de förbjudna zonerna kan det finnas ruinstäder där robotar styr och är fortfarande programmerade att döda allt levande de ser.The Blood of Heroes (1989)
Denna film har jag sett med olika titlar. Den svenska var "Dödsmatchen" men jag har även sett titeln "Salute to the Jugger". Här är det verkligen långt efter katastrofen och de byar som huvudpersonerna besöker är så low-tech att de är en bra inspirationskälla. Att det sedan handlar om en "sport" gör det lite roligt eftersom de flesta postapokalyptiska filmer handlar om att överleva.


Waterworld (1995)
Kanske inte den bästa film man kan se men den har en hel del man kan ta inspiration av. Här finns mutanter, ruinstäder, marodörer och små överlevande samhällen. Förresten konstigt att Costner gjorde så många postapokalyptiska filmer där i mitten av 90-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar