onsdag 29 maj 2013

Wargame: European EscalationEftersom jag är född på 70-talet så är kalla kriget något jag växte upp under. Warsawapakten med Sovjet i fronten ansågs alltid som ett överhängande hot. "Ryssen kommer" är väl ett begrepp som än i dags används. I populärkultur så fanns det många filmer, böcker och även datorsspel som utspelade sig i kampen mellan öst och väst. Jag har alltid ansett att det gjordes bättre filmer under kalla kriget. Det finns många bra krigsfilmer och spionthrillers gjorda under den tiden.Spelet Wargame tillhör genren "Real Time Starategy" eller "RTS" som det kallas. Man tar rollen som befälhavare över NATOs eller Warsawapaktens markstyrkor i olika scenarion som utspelar sig i europa under 70- och 80-talet. Scenariona är tex att östtyskland invarderar västtyskland och detta eskalerar så att båda sidornas försvarspakter måste ingripa.

Spelet går att spela som single- och multiplayer.Spelfunktion:
Till skillnad från många andra RTS så är detta inget spel där man skall samla på sig tillgångar. Man får X antal poäng att köpa enheter för och kan få mer under spelet för att ta in förstärkningar. Det spelar dock ingen roll hur många poäng man har man kan inte köpa fler enheter än som finns i ens "deck". När man klarat olika uppdrag så får man "stars" beroende på hur bra man lyckats. Med dessa kan man låsa upp nya enheter som sedan kan använda i framtida uppdrag. Enheterna får också erfarenhet vilket blir användbart.Spelet känns extremt realistiskt. Fordonen kan dra på sig olika skador beroende på vad som angriper dem. Besättningens moral påverkas också beroende på hur striden går. Infanteri kan befästa bostadshus och bekämpa enheter därifrån. Man märker också hur beroende man är av spaningsenheter. Ser man inget så vinner man inte heller.

De enda luftstyrkor som finns med är helikoptrar. De kan användas som attack, spaning eller trupptransport och är extremt bra att ha.Utseende:
Spelet är helt i 3D och man kan zooma in så att det känns som att man står mitt bland enheterna. Eller så zoomar man ut så man får en helhetsbild av kartan. Varje karta har olika zoner som man rekommenderas ta och hålla. Detta för att kunna ta in fler enheter. Alla enheter är mycket välgjorda och halva nöjet med spelet är att zooma in på marknivå för att titta hur de beter sig i strid. Terrängen är också mycket vacker gjord och de har fått till känslan av centraleuropa.Summering:
Detta måste vara ett av de bättre strategispelen på marknaden. Extremt realistiskt och svårt. Man kan få köra om varje "karta" flera gånger innan man kommer på rätt taktik. Det finns inga enheter som inte har någon svaghet vilket gör att man måste tänka till både en och två gånger. Man märker också hur viktigt det är att ha tillgång till en "Tross" som förser ens enheter med bränsle och amminution men även reparerar skadade enheter. Skall jag klaga på något är det just systemet med att låsa upp nya enheter. Jag tycker itne det riktigt passar in i den här typen av spel.Betyg:
Wargame: European Escalation får FYRA fiskpinnar av fem möjliga.


PS. I dag släpps "Wargame: Airland battle" där man bla kan spela sverige samt använda flyg. Jag har bara spelat betan än så längen men det ser EXTREMT bra ut. Recension av det kommer när jag hunnit spela det lite mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar