torsdag 2 maj 2013

X-Wing the miniature game

Star Wars X-Wing The Miniatures Game


Utgivare: Fantasy Flight Games (FFG)
Pris: Grundbox på engelska ca 300kr, på svenska ca 400kr. Skeppen kostar runt 100-120kr styck förutom Millenium Falcon och Slave I som kostar runt 200-240kr.

Jag fick nys om detta spel i november (2012) av en kompis som sett spelet på en lokal spelaffär. Han hade köpt grundboxen samt en Y-Wing. Eftersom jag älskat Star Wars sedan jag såg "Stjärnornas Krig" på SVT typ 1982-83 någon gång så blev jag klart intresserad. Jag läste på lite och insåg att det här spelet måste jag bara ha. Det visade sig att tomten själv hört min önskan och jag fick spelet i julklapp. Dessvärre låg det orört fram till för några veckor sedan när jag tog fram det och började läsa regler och ta reda på mer om skeppet. En sak jag gillade var att det (än så länge) håller sig i den klassiska eran det vill säga Episod IV-VI och inget dravel från episod I-III.

"Leave him to me, I will deal with him myself"

Enkelt förklarat representerar spelarna de två olika sidorna i Star Wars. En spelar Imperiet och den andra Alliansen, Spelet är konstruerat för två spelare men det finns egentligen inget hinder att man spelar i lag och styr varsitt skepp. Precis som i tex Warhammer så bygger man en skvadron inom en förutbestämd poänggräns där skeppen och dess piloter är värda olika mycket. Ett normalt scenario går ut på att förstöra motståndarsidans alla skepp. Men det finns även olika scenarion man kan spela. Spelplanen bör vara en rätt stor yta. Roligast blir det nog om den är svart eller specialkonstruerad för just ändamålet. Det kommer dock att komma en modulär spelplan från FFG inom kort. Man kan även placera ut hinder på planen i form av t ex asteroidmarkörer som följer med i grundlådan.

I grundlådan får man allt man behöver för att komma igång att spela, En X-Wings, 2 TIE-fighters, tillhörande markeringbrickor, pilot- och egenskapskort, tärningar, förflyttningsmarkörer mm. Till skillnad från andra figurspel som t ex Warhammer är skeppen redan färdigmålade och hur snygga som helst. De är alla i skala 1/270 vilket känns som en vettig skala för att inte skeppen skall kännas för små samt att ta fram detaljerna i modellen.

TIE Fighter
Reglerna är enkla och väldigt bra skrivna. Man börjar med att varje spelare dolt bestämmer hur han vill att skina skepp skall förflytta sig genom att vrida en manöver på varje skepps unika "förflyttningsdisk". Sedan börjar man förflyttningsfasen genom att den pilot med sämst pilot skillnad flyttar först, sedan den med näst lägst osv. När alla har flyttat och bestämt om de skall utföra någon "action" beroende på hur de rört sig, vilken pilot eller skepp det är samt utrustning så fortsätter man till stridsfasen.

Wedge i sin utrustade X-wing. 
I stridsfasen är det den pilot som har högst pilot skill som börjar och kan då välja att skjuta på något skepp som finns i skeppets "firing arc" oftast 90 grarers vinkel rakt fram. Striderna går fort och styrs genom två typer av tärningsslag; ett offensivt och ett defensivt. Beroende på saker som avstånd, piloter, utrustning eller liknande kan man få fler eller färre tärningar att slå. TIE-skeppen är snabba och smidiga men tål inte så mycket eftersom de saknar sköld. X-wingarna är klumpigare men tål mer eftersom de har sköld. För att hålla reda på alla värden på varje skepp fäster man en pilotmarkör på skeppets bas. När all strid är slut och förstörda skepp har tagits från planen så börjar en nu runda igen med förflyttningsfasen. Sedan fortsätter man på det sättet tills uppdraget är slutfört eller alla fiendeskepp är förstörda.


För att göra spelet ännu roligare så kan man köpa extra skepp. Förutom de typer som finns i grundboxen finns även A- och Y-wing för alliansen och TIE-advanced och TIE-Interceptor för Imperiet. Det finns också två större skepp att köpa; Millenium Falcon och Slave I. Reglerna för alla dessa skepp är bra balanserade vilket inte gör att någon sida blir för bra. Till varje skepp medföljer de markörer som skeppet behöver samt pilot- och utrustningskort. Nedan ser ni FFGs officiella tutorialvideo:Jag fick härom kvällen möjligheten att se på när två kompisar (D och J) spelade. De hade i förväg bestämt vilken sida de skulle spela och hur många poäng de skulle använda. I det här fallet 100 poäng. Enklaste sättet att bygga sin flotta är nog via denna användbara sida: X-Wing Squadron Builder


Första matchen
D: 3 st X-Wings. Piloter : Luke Skywalker, Biggs Darklighter och Garvin Drace
J:  1 st TIE Advanced - Darth Vader, 2 st TIE Interceptors -  Soontir Fel och Turr Phennir

Intressant match med jämt antal skepp på varje sida. Asteroiderna på plan påverkade spelet men gjorde det mer spännande att se på.

Mest minnesvärda sakerna under spelet:
- Biggs Darklighter krockar med en asteroid några rundor in och dör.
- Luke dödade Darth Vader.
- I sista rundan var det en Tie Int mot Luke och Garvin

Vinnare: Alliansen med två X-wingar kvar på plan.

Grid lock?
Andra Matchen:
D: Luke &. Biggs (x-wings), Gold sq pilot (Y-wing)
J: 5xTIE fighter (med namngivna piloter)

Rätt många skepp på planen vilket gjorde det lite rörigt men kul.Skepp som "bumpade" in i varandra lite då och då. Det var riktigt coolt att se fem TIEs mot alliansens tre skepp. Y-wingen överraskade mig eftersom det var en rätt "dålig" pilot i den. Skeppet hade dock en grym "tank" och kunde stå emot en massa styrk.
Inför vad som skulle bli sista rundan var det rätt jömt skeppsmässigt med två skepp på varje sida.  

Vinnare: Alliansen den här gången också. Är osäker men jag vill minnas att Biggs strök med även i det här spelet.

De överlevande från andra spelet.
Summering:
Detta är ett av de roligaste brädspel jag testat. Spänning och action direkt från start. Modellerna är extremt detaljerade och vackra. Reglerna är mycket enkla och man kan nästan börja spela väldigt fort utan att behöva läsa igenom 200 sidor regler. Jag kan inte sluta att hylla detta spel. Gillar man Star Wars och vill ha ett riktigt kul spel MÅSTE man bara köpa X-Wing.

Betyg:
Allt annat än FEM fiskpinnar av fem möjliga vore idioti.

1 kommentar:

  1. Woohoo! Bra recension, Krille. Jag gillar främst att du har försökt översätta alla termer. T ex "egenskapskort", "pilotmarkör" och "förflyttningsdisk". Personligen tror jag att jag kommer att säga "manöverbricka" om just den. Är lite stolt över den. ;-)

    Denna recension får mig att vänta ännu mer otåligt på min premiär i helgen. Peppen är enorm!

    Stor eloge till antingen J eller D som målat en TIE/In i Soontir Fel's färger. Satt just och funderade på att göra det själv.

    SvaraRadera