måndag 24 juni 2013

Biografiska filmer del 1.

De senaste veckorna har jag sett en hel del film. Jag har speciellt sett flera biografiska filmer då jag är väldigt svag för just den genren. Här kommer en lista på de jag sett och vilket betyg de får:Lincoln (2012)
Underbart skön film som lätt förtjänat fler än de två Oscars den fick. Daniel Day Lewis porträtterar Amerikas sextonde president på bästa möjliga sätt. Ibland glömmer man bort att det inte är Abraham Lincoln man ser utan en skådespelare. Filmen utspelar sig under amerikanska inbördeskrigets sista år och fram till (spoiler) Lincoln blir skjuten. Det är en hel del ful och rackarspel för att få igenom ändringen i grundlagen som förbjuder slaveri.

Betyg: 5 Fiskpinnar J. Edgar (2011) 
Clint Eastwood har regisserat denna film som handlar om FBIs legendariska chef J. Edgar Hoover. Idag skulle det vara näst intill att någon skulle ha den posten så länge som Hoover hade den d v s i över 50 år. Leonardo Di Caprio gör en riktigt bra tolkning av Hoover. En alltigenom bra och lärorik film.

Betyg: 4 Fiskpinnar


Hoffa  (1992)
En av mina favoriter bland Nicholsons filmer. En mycket bra porträttering av den mytomspunne fackföreningsledaren Jimmy Hoffa. Filmen är regisserad av Danny DeVito som även spelar Hoffas närmaste man Bobby Ciaro. Många bra skådespelare och väldigt lärorik då man får följa den amerikanska fackföreingsrörelsens både ljusa och mörka sidor.

Betyg: 4 Fiskpinnar

Nixon (1995)
Anthony Hopkins spelar Amerikas 37:e president Richard Nixon. Man får följa honom genom många återblickar från barndomen till hans avgång efter Watergateskandalen. Hopkins är en bra skådespelare men jag hade nästan önskat att sminkavdelningen jobbat lite hårdare på att få fram Nixons karakteristiska drag. Ibland känns det mer som att det är Hopkins filmen handlar om än Nixon. den här filmen är jättelång vilket gör att den tappar styrfart. Hade den varit en timme kortare hade den fått bättre betyg. Klart intressant film som kräver mycket kaffe för att orka igenom i ett sträck.

Betyg: 3 Fiskpinnar


Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar