fredag 19 juli 2013

Krig och konflikter i MMOnSom jag skrivit tidigare har jag spelat rätt många MMOn de senaste tio åren. I princip alla har haft olika servergrupper beroende på vilken kontinent man befinner sig på. I de grupperna finns flera servrar att välja mellan. Nästan alla handling är styrd av speltillverkaren och inget ändras i stort sätt alls. Visst kan det vara kul och så men jag ledsnar rätt fort då man kommer till insikt att saker man gör inte spelar någon roll alls.

"Kolla på mig! Jag är mest Bad ass på den här kontinenten och på server 23 av 179." 

Det enda MMOt som sticker ut är EvE-online. Främst för att det är EN enda server för alla spelare i världen (ca 600.000). Sk single chard. En rätt rolig grej. På E3 (eller var det nu var) så satt Microsoft och Sony och pratade om att man i framtiden hoppas på single chard-spel. Kan tänka mig att Hilmar (CCPs VD) skrattade gott åt det då EvE varit single chard i ÖVER TIO ÅR!

lol @microsoft and @sony

 Saker som händer i spelet påverkar alltid något annat. Spelet är i princip 100% Player vs Player (PvP) och om du dödar eller dödas så är det skeppet borta för alltid. Om spelaren måste köpa ett nytt skepp bör denne se så att det finns på marknaden. Det förutsätter att någon tillverkat skeppet och att någon innan dess brutit malm (s k mining). Detta kan göra att efterfrågan på en viss typ av skepp kan öka och så också priset. Om till exempel en stor allians börjar använda en viss typ av skepp i sina flottor så kommer definitivt priset öka.

EvE market data

Som jag nämnt tidigare så finns det en växelkurs för in-game valuta (ISK) mot riktig valuta. 500-600 miljoner ISK motsvarar ca 150 kr. Härom veckan blev ett skepp värt cirka 54.000 kr förstört (pga en förrädare ).Läs mer HÄR.  Detta uppmärksammades bland annat i Forbes.

TEST vs Goons

Just nu pågår ett av de större och mest efterlängtade kriget i EvE. CFC vs Test+friends. Dessa två sidor har över 10.000 piloter vardera så striderna kan bli riktigt stora. I andra MMOn är handlingen oftast så styrd av tillverkaren att saker och ting knappt byter ägare om det inte är i en så kallad "Battleground". I EvE byter solsystem och regioner ägare under krig vilket påverkar allt i dessa. Titta bara på det är klippet så ser ni hur områdena i EvE bytt ägare de senaste åren:Paranoina bland de inblandade är också på topp och båda sidornas spioner jobbar stenhårt. Bland annat inom kontraspionaget. Exempel på detta ser ni HÄR.

Propagandan i detta krig är jätterolig att följa på Twitter, poddar, youtube, bloggar och annan "EvE news media". Så fort den ena sidan vunnit eller den andra klantat sig något så sätter propagandamaskineriet i gång.

Exempel på propaganda (CFC = Goons)

Kriget går även att följa på "Twitch TV" där flera spelare streamar. Störst är nog "Mad Ani" med sin tredelade stream där han övervakar båda sidornas "staging system" samt har en pilot som flyger runt och filmar strider. Streamen är igång 24-7.

Det skall bli intressant att se hur det här kriget slutar.

För övrigt har CCP släppt en bok med EvEs in-game historia under de tio år som spelet funnits. Skulle vara väldigt kul att äga men den ingick dessvärre i ett paket som kostade över 1500 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar