fredag 26 juli 2013

Recension: Tropico 4På Steamrean förra veckan köpte jag spelet " Tropico 4" för typ 60kr. Jag har länge sneglat på Tropicoserien men aldrig gjort slag i saken. Men 60kr är alla spel värda så jag slog till.


Tänk er Sim City fast med både inrikes- och utrikespolitik kryddat med en hel del humor. Man stöter bland annat på guvernören Nick Richardson som är en parodi på Richard Nixon.

"I am not a crook"


Precis som i Sim City skall man bygga sin stad (men i Tropicos fall en ö). Spelet har 20 olika "banor" där man skall nå vissa mål för att vidare. Det kan vara allt från att göra sin ö känd som ett semesterparadis, leva på import och export eller bygga en stark armé. På ön (och utanför) finns det massor av olika grupperingar man bör hålla sig på god fot med. Dessvärre är de oftast varandras motpoler så om du till exempel går med på de religiösa krav på att göra om dina skolors inriktning till religiös utbildning så kommer ön intellektuella bli irriterade. Som diktator kan man även skippa presidentval. Annars går det även bra att fuska eller om du vet att du kommer vinna (därför att de flesta grupperingar gillar dig) så låter du valet gå rätt till. 

Det kan inte finnas FÖR mycket bevakning.


Det finns även slumpvisa katastrofer som kan drabba din ö. Det kan vara allt från jordbävningar, vulkanutbrott, tornados eller att en oljetanker kapsejsat utanför din kust och oljan saboterar fiske mm. Självklart finns det även missnöjda medborgare som blir rebeller. Har man inte ett starkt försvar kan rebellerna anfalla olika byggnader eller i värsta fall döda dig. 

Det finns gott om byggnader att välja bland och flera kan modifieras efter de behov du har. Till exempel kan sågverken göras effektivare i son produktion om man köper motordrivna sågklingor. Detta förutsätter dock att det finns ström draget till området.Hela tiden spelas skön calypsomusik (?) i bakgrunden. Dessa blandas med radioinslag och intervjuer av en själv eller andra personer på ön vilket är mycket underhållande.

Grafiken är riktigt snygg trots att jag kanske inte har nått extremt bra grafikkort (Geforce GTX560). Allt är i 3D så man kan ändra kamerans vinkel och inzoomning för att få bästa möjliga överblick.

I det stora hela är detta ett störtskönt spel som är lätt att lära sig.

Betyg: 4 fiskpinnar av 5 möjliga.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar