torsdag 20 mars 2014

Football Movies.

Jag gillar amerikansk fotboll och abstinensen så här ca två månader efter Super Bowl är enorm. Därför tänkte det skulle vara kul att plöja igenom en massa footbollsfilmer.

Här har ni några minirecensioner av de jag sett den senaste tiden.


The Replacements (2000)
De ordinarie spelarna strejkar och laget tar in ersättare (strejkbrytare). Det är en härlig samling missfits och leds av quarterbacken "Shane Falco" spelad av Keanu Reeves. Laget tränas av Gene Hackman. Detta är främst en komedi men ändå en rätt rolig fotbollsfilm.
Betyg: 3 av 5 Fiskpinnar


The Blind Side (2009)
Verklighetsbaserad film om den hemlöse Michael Oher som tas om hand av den en välbärgad familj. De får honom att börja spela football och det visar sig att han har en oväntad talang. Mamman i familjen spelas av Sandra Bullock som hon även fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Jag älskar den här filmen och måste erkänna att jag fällde mer än en tår under den. Måste bara ses.
Betyg: 5 av 5 FiskpinnarFriday Night Lights (2004)
Filmen är baserad på en bok av H.G. Bissinger och handlar om det lokala high school laget i Odessa, Texas. För staden betyder laget allt och man får följa både spelare och tränaren Gary Gaines (spelas av Billy Bob Thornton). Filmen har väldigt bra filmade fotbollsscener. Kanske bland de bättre jag sett.
Betyg: 4 av 5 Fiskpinnar


The Longest Yard (1974)
Burt Reynolds spelar den avdankade fotbollsspelaren Paul Crewe som hamnar på kåken. Fängelset styrs av den sadistiske fängelsedirektören Hazen. Han tvingar Crewe att leda ett lag av fångar mot vakternas lag. Självklart tillåts vakterna använda en massa fulknep. En helt ok film som jag skulle klassa som en komedi av det mörkare laget.
Betyg: 3 av 5 Fiskpinnar 
The Longest Yard (2005)
Adam Sandler spelar den avdankade fotbollsspelaren Paul Crewe som hamnar på kåken. Fängelset styrs av den sadistiske fängelsedirektören Hazen. Han tvingar Crewe att leda ett lag av fångar mot vakternas lag. Självklart tillåts vakterna använda en massa fulknep. Detta är alltså en remake av filmen med samma namn från 1974. Även i den här återfinns Burt Reynolds i rollistan. För övrigt kryllar det av f d wrestlers och hip-hopstjärnor. Jag vill minnas att det var MTV som låg bakom denna remake och den är bara en blek kopia av originalet. Inte ens fotbollscenerna är speciellt bra.
Betyg: 2 av 5 FiskpinnarThe Express (2008)
Verklighetsbaserat drama om den mörkhyade collagespelaren Ernie Davies som i slutet på 50-talet försöker lyckas i en värld dominerad av vita spelare. Davies spelas mästerligt av Rob Brown och Dennis Quaid gör en riktigt bra roll som Coach Schwartzwalder. Mycket gripande på sina ställen och full av bra fotbollsscener. En riktigt, riktigt bra film.
Betyg: 4,5 av 5 Fiskpinnar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar